Pavilion zbiorów zbiera nagrodę za eko-gospodarstwo w Chinach

Pawilon żniwny to pierwsza z czterech budowli, które zostaną zbudowane na ekologicznej farmie w pobliżu jeziora Yang Cheng w Kunshan w Chinach. Zaprojektowany przez Pekin Architekci Wektorów, długi, niski budynek przeznaczony jest do zbierania plonów z gospodarstwa. W przeciwieństwie do wszechobecnych wieżowców w całym kraju, Pawilon Żniwny jest rozległy i płaski i stanowi reprezentację otaczającego gospodarstwa. Duże zwisy dachowe zapewniają dużo cienia, a naturalne światło zmniejsza sztuczne światło. Pionowe żaluzje i prefabrykowane materiały również pomagają w zrównoważeniu obiektu.

Eko-gospodarstwo składa się z czterech niewielkich budynków publicznych: domu klubowego, pawilonu żniwnego, salonu botanicznego i centrum informacji. Ukończony w 2012 roku pawilon żniwny jest pierwszą z czterech budowli i będzie wykorzystywany do zbierania, przetwarzania i przechowywania zbiorów z gospodarstwa. Ponieważ gospodarstwo jest rozległe, płaskie i szeroko otwarte na niebo, pawilon jest odbiciem tego poczucia przestronności i pochłania krajobraz w swoje fałdy.

Pawilon został zaprojektowany jako prosty, lekki i półprzezroczysty prostopadłościan, z horyzontalną cienką płaszczyzną unoszącą się u góry, lecącą równolegle do horyzontu w oddali. Jest zbudowany z prefabrykowanych aluminiowych prętów i wspornikowego dachu, który nawisa na czterech różnych głębokościach. Zacieniona przestrzeń poniżej staje się strefą przejściową od farmy do wnętrza. Pokryte od podłogi do sufitu bezramowymi panelami szklanymi, a następnie pokryte pionowymi laminowanymi bambusowymi żaluzjami, pawilon jest otwarty i przezroczysty. Obracające się szklane drzwi otwierają wnętrze na zewnątrz, a krzyżowa bryza tworzy przyjemną atmosferę z bezpośrednim połączeniem z ziemią.

Loading...