BIG przedstawia luminescencyjną elektrownię z biomasą kopuły geodezyjnej, a także park publiczny

Elektrownie są generalnie raczej posępnymi strukturami, chyba że żyjesz w świecie Bjarke Ingels. Duński architekt i jego firma, BIG, zostali zaproszeni do zaprojektowania nowej elektrowni na biomasę do historycznego miasta Uppsala w Szwecji i odpowiedzieli szeroką, tęczową kopułą geodezyjną, która nie tylko zapewnia przyjazną twarz dla zieleni obiekt energetyczny, ale także służy jako przestrzeń publiczna podczas letnich miesięcy.

Zakład kogeneracji w Uppsali planowany jest jako uzupełnienie sieci miejskiej w okresie szczytowego spadku, miesięcy zimowych i wiosennych, kiedy zapotrzebowanie na ciepło i energię elektryczną jest wysokie. To odważne posunięcie miasta, które wymaga budowy dużego, nowego elementu infrastruktury, a jak mówi BIG: "jego piękne stare miasto, dom najstarszego uniwersytetu w Skandynawii i imponująca katedra w Uppsali, [i tak] to wymagał starannego rozważenia, aby zintegrować ogromną strukturę z historyczną panoramą. "

Mamy więc przyjazną, choć nieco zawadiacką, kopułę geodezyjną, w której mieszczą się operacje związane z biomasą - taką, która przenosi znaczną, nową sylwetkę, jaką roślina przyniesie na panoramę, i czyni ją lekką i przezroczystą dzięki zastosowaniu struktury przypominającej szklarnię. . Różne budynki tworzące biomasę są montowane kompaktowo, w przeciwieństwie do liniowej formy, tak aby zminimalizować ślad i dobrze przylegać do kopuły.

Efekt koloru tęczy na kopule geodezyjnej powstaje dzięki zastosowaniu przezroczystych paneli fotowoltaicznych, a więc "kopuła diamentowa jest kodowana kolorami, aby odzwierciedlić ilość nasłonecznienia na każdym elemencie - od czerwonego do niebieskiego - od gorącego do zimnego. Ekspozycja termiczna staje się ekspresją architektoniczną. "

Ale kiedy biomasa nie jest używana w miesiącach letnich, kiedy turyści gromadzą się w regionie, BIG chciał znaleźć sposób, aby elektrownia była podwójna jako park publiczny. Jest to znowu dość niespotykana koncepcja dla elektrowni. Otoczone zieloną przestrzenią szczyt kopuły funkcjonuje jak spacer dla kota, a silosy są przekształcane w centrum dla odwiedzających. Będą również ścieżki spacerowe, tereny piknikowe, restauracje i, jak się wydaje, teren do jazdy na łyżwach.

Niestety, nie będzie żadnego stoku narciarskiego - zarezerwowanego dla spalarni odpadów BIG w Kopenhadze. Ale jeśli spojrzysz bardzo uważnie na fabrykę biomasy w Uppsali, sądzimy, że jest bardzo prawdopodobne, że znajdziesz jednorożca lub dwa.

Loading...