Energooszczędna wieża naukowa do połączenia Kopenhagi

Kompleks Panum Uniwersytetu w Kopenhadze ma otrzymać nową, zaprojektowaną w zrównoważony sposób wieżę naukową wraz z imponującym pionowym atrium. Położony w samym sercu miasta, nowy projekt będzie gospodarzem dużego laboratorium i będzie działał jako miejsce publiczne, które pomoże zintegrować uniwersytet ze społecznością. Architekci C. F. Mollera opracowali zwycięską propozycję, która znacznie zwiększy gęstość podczas łączenia kompleksu z uniwersytetem, miastem i pobliskimi firmami.

Duży wewnętrzny plac połączy nowy budynek ze starszymi obiektami, znacznie poprawiając łączność centrum. Przestrzenie publiczne będą również pionowe z ogromnym atrium, które skaluje centrum 16-piętrowego budynku z kawiarnią? i duży otwarty obszar u góry.

Laboratoria naukowe potrzebują dużych ilości świeżego powietrza i zwykle zawierają wiele dużych okapników, aby zmniejszyć zanieczyszczenie powietrza w pomieszczeniach, zużywają dużo energii, aby utrzymać temperaturę w pomieszczeniu. Aby sobie z tym poradzić, projekt będzie wyposażony w zaawansowany system HVAC, który wychwytuje większość energii w powietrzu wychodzącym i przekazuje ją do wchodzącego powietrza. W połączeniu z rozległym zielonym dachem i światłem dziennym budynek będzie raczej popijać, niż wysysać energię.

Loading...