[BP] Architektury "M9-C jest zintegrowanym, energooszczędnym budynkiem mieszkalnym o zróżnicowanym wykorzystaniu w Paryżu

[BP] Ekspansywny nowy projekt mieszany architektoniczny w Paryżu obejmuje mieszkania socjalne, sale lekcyjne, teatr, podziemny parking i otwiera się na bujny park. Projekt M9-C, położony na skraju 13. dzielnicy Paryża, porusza kwestię gęstości w mieście z wieloma skomplikowanymi terenami przebudowy. [BP] Architektury odpowiedziały na kontekst środowiskowy i sąsiedzki, aby zaprojektować energooszczędny budynek, który zapewnia szereg usług na miejscu dla mieszkańców.

Projekt M9-C znajduje się na paryskim lewym brzegu i zawiera dziewięcioklasową szkołę, trzypoziomowy teatr, 66 mieszkań socjalnych i 51 podziemny parking podziemny. Szkoła i teatr znajdują się na głównym poziomie, dzięki czemu społeczeństwo może uzyskać dostęp do tych funkcji. Przestrzeń zewnętrzna i narzędzia są udostępniane w celu zmaksymalizowania funkcji i elastyczności. Jednostki mieszkalne stoją wyżej nad tymi pomieszczeniami, zapewniając pasażerom wspaniałe widoki na Paryż i Centrum Pompidou.

Relacja przestrzeni publicznej i prywatnej jest widoczna w formach budynku. Projekt wyraźnie reaguje na kontekst miejski, zapewniając gładką kopertę wzdłuż wszystkich krawędzi witryny i zapewnia złożony i zmienny obraz wzdłuż wszystkich boków skupiający się do środka w kierunku środka działki. Te indywidualne folie są wykonane w różny sposób z okładzin z terakoty, żaluzji aluminiowych i kamienia Buxy. Kształt litery L budynku jest zorientowany na północno-zachodnim i północno-wschodnim krańcu terenu, dzięki czemu złożone fasady wnętrza zapewniają bardzo potrzebne cieniowanie od surowego południowego słońca.

Baldachim powyżej pierwszego poziomu zapewnia również cieniowanie w klasach. [BP] Architektury opracowały system składanych okiennic, które można zobaczyć w całym budynku. Więcej żaluzji znajduje się wzdłuż wewnętrznych elewacji skierowanych na południe, co zapewnia prywatność i ochronę przeciwsłoneczną mieszkań. Małe perforacje wzdłuż żaluzji pozwalają na przedostanie się światła słonecznego do zewnętrznych korytarzy, jednocześnie odchylając niepotrzebne zyski ciepła.

Loading...