Innowacyjny Gap House w Seulu oszczędza miejsce dzięki wspólnym pomieszczeniom mieszkalnym

Aby poradzić sobie z gęstością zaludnienia Seulu i brakiem przestrzeni wspólnych, lokalne studio Archihood WXY zaprojektowało kompleks mieszkalny, w którym mieszkańcy zachowują się bardziej jak współlokatorzy niż mieszkańcy. Dom Gap został zaprojektowany jako cztery budynki przebite małymi otworami i wąskimi tarasami, które zachęcają do interakcji i zapewniają optymalne światło słoneczne i naturalną wentylację.


Przypominający Dom Moriyama SANNA, ten blok mieszkalny w Seulu wprowadza nową koncepcję stylu życia do młodszej populacji bardziej otwartej na wspólne życie i dzieląc wspólne przestrzenie, takie jak pokoje dzienne, kuchnie i jadalnie. Blok został zaprojektowany tak, aby był przestrzenny, bez uszczerbku dla jakości stylu życia i codziennych czynności. "Dom Gap zaprasza osoby, które lubią oddychać i cieszą się spokojem umysłu, uciekając z ich zapracowanego i skomplikowanego życia miejskiego" - powiedzieli architekci.

Powiązane: Fabryka Apartamentów Wielkiego Muru to zielony cel życia, pracy i zabawy

Liniowe balkony umieszczane są głęboko wewnątrz każdej jednostki, aby zachować optymalny poziom prywatności, zapewniając jednocześnie dodatkowe naturalne światło. Blok w kształcie litery U na parterze mieści funkcje handlowe i klatkę schodową i owija trzy boki centralnego dziedzińca. Rząd szarych metalowych pilotów podtrzymuje otwór po czwartej stronie budynku. Elementy metalowe zostały połączone z odsłoniętymi betonowymi i jasnymi drewnianymi podłogami, które biegną przez budynki.

+ Archihood WXY

Zdjęcia: Woohyun Kang / Archihood WXY

Loading...